Waarom kiest Marc Robin Home Shopping voor biologische katoen van Damai Organic en Ökotex ?

 

Bij 100% katoen denken mensen vaak aan een natuurlijk product, puur en schoon.

 

De waarheid is een ander verhaal. Katoen is namelijk één van de meest vervuilende gewassen ter wereld. Meer dan 25% van alle insecticiden en 12% van alle pesticiden, wordt gebruikt bij het verbouwen van katoen. Geschat wordt dat 90% van deze chemische middelen in de bodem, lucht en water rondom de velden verdwijnt. Jaarlijks lijden meer dan 3.000.000 mensen wereldwijd aan de effecten van pesticidenvergiftiging en 20.000 mensen sterven hieraan. Daarnaast wordt bij de traditionele verwerking van katoen verfstoffen gebruikt die zware metalen kunnen bevatten. De ‘easy care finish’ heeft als belangrijk bestanddeel formaldehyde en het bleken gebeurt door middel van chloor. Gebleken is dat bovenstaande stoffen niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook schadelijk voor mensen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze schadelijke stoffen bij mensen kunnen leiden tot overgevoeligheid en huidirritatie.

 

Een zuivere en natuurlijke basis Organische katoen wordt verbouwd op plantages waar de boeren uitsluitend gebruik maken van natuurlijke grondstoffen en methodes.Er wordt op de velden geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
De katoen wordt met de hand geplukt en op de katoenvelden worden regelmatig andere gewassen verbouwd om zo verschraling van de grond te voorkomen. Het bleken, verven en fixeren van de stoffen wordt op een natuurlijke wijze gedaan. Organic cotton wordt bijvoorbeeld gebleekt met waterstofperoxide in plaats van chloor. Voor het verven en drukken gebruikt men geen verfstoffen op basis van zware metalen, maar zoveel mogelijk plantaardige verfstoffen. Het voorkrimpen van de stoffen gebeurt mechanisch in plaats van chemisch en formaldehyde wordt absoluut niet gebruikt.

Alle producten van Damai Organics  bestaan uit 100% organic cotton en zijn voorzien van het GOTS-keurmerk.
Dit garandeert dat tijdens de hele productieketen is gecontroleerd of de katoen op een organische wijze is verbouwd. Of de katoen op een milieuvriendelijke wijze is verwerkt en of de arbeidsomstandigheden van het gehele productieproces voldoen aan de sociale standaard.

 

Voordelen:

Eigentijdse ontwerpen

Prachtige percal kwaliteit

Anti allergeen en huidvriendelijk

Zacht voor kinderen en baby’s

Duurzaam geproduceerd

Geen schadelijke effecten voor het milieu

 

GOTS damai collection Marc Robin Homeshopping

 

 

Ökotex Standard

 

Ook kiest The Marc Robin Company kiest voor leveranciers die okotex gecertificeerd zijn.Ökotex Standard 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel. Ökotex Standard 100 staat o.a. op speelgoed van textiel, beddengoed en kleding die is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld door allergische reacties.

Graag verwijzen wij naar de website van MilieuCentraal voor een duidelijk uitleg over Ökotex en nog meer handige tips.